Soms heb je een dag waarop je denkt, moet ik nu Doorzetten of juist Loslaten?

Je staat op en je voelt dat het niet je meest productieve dag gaat worden. Er zijn veel business coaches die dan zeggen dat je de staat waarin je bent kunt aanpassen en je daarna ‘gewoon’ je actielijstje moet afwerken. Maar werkt dat nu echt?

Ik had gisteren zo’n dag. Een dag waarop je niet weet waar je moet beginnen. Daarbij schoof ik de gordijnen open en zag ik een helder blauwe lucht. Oef, niet echt goed voor mijn productiviteit want in mijn hoofd hoor ik direct stemmetjes die zeggen; Wauw! Wat een mooie dag vandaag, echt een dag om lekker in de tuin te gaan lezen. Terwijl tegelijkertijd mijn Business stemmetjes zeggen; Ja doei! Je gaat toch niet lui in de tuin zitten, je hebt nog van alles te doen! Herkenbaar? Dit is wat ik er van heb geleerd.

1. Tune in op je intuïtie

In zo’n situatie probeer ik in te zoomen op mijn gevoel. Ik dacht moet ik nu Doorzetten of juist even Loslaten? Mijn intuïtie riep Loslaten dus ik gaf me over en plofte in de tuin met een goed boek ‘Think and Grow Rich’ (aanrader btw!).

2. Laat los en ervaar

Wanneer ik net lekker zit te lezen hoor ik een zoef van duiven boven mijn hoofd. Onze achterbuurman houdt duiven die hij twee keer per dag laat vliegen. Hij heeft jonge duiven en voordat ik van de vlucht kan genieten hoor ik een enorme klap. BAM! Zo tegen onze grote glazen pui. Oeps.. De duif fladdert beduusd naar het dichtbij zijnde schuurtje waar hij neer ploft. Ik schrik me rot. De duif is blijkbaar zo geschrokken dat hij niet meer van zijn plek komt. Bang om nog een keer tegen de pui aan te vliegen. Verlamd van angst blijft hij versuft zitten wachten. Minuten verstrijken. Ik denk, zal ik naar hem toe lopen? Hem proberen te laten vliegen? Maar hij zal het zelf moeten doen, opnieuw de kracht vinden om het weer te proberen. Ik laat hem nog even zitten.

30 minuten later komt er tot mijn verbazing een enorme rode kater aangeslopen. De duif ziet hem en zodra de kater dichterbij probeert te komen vliegt de duif weg. Terug naar zijn veilige kooi met eten. De duif had duidelijk geen keus meer. Het was of proberen weer te vliegen of aangevallen worden door de kater. Toen bleek de keuze opeens makkelijk en ging hij zijn angsten voorbij.

3. Leer

Later lees ik in het boek ‘Think and Grow Rich’ dat een succesvol leven begint bij een groot verlangen. En iedereen die succesvol wil zijn moet bereid zijn zijn schepen achter zich te verbranden en elke mogelijkheid om op te geven uit te sluiten. Wat een mooie combinatie om dit boek (weer) te lezen met de lessen die de natuur ons vertelt. Een duif met het verlangen om te vliegen. Vliegt keihard tegen een enorme glas pui aan en is daarna te bang om het opnieuw te proberen. Als ‘redding’ komt de kater op hem af en geeft hem geen keus. En dan is hij in staat weer zijn vleugels te spreiden en te vliegen. Het lukt hem om veilig terug te keren.

4. Implementeer

Ik leer van deze lessen om soms te durven los te laten om te ervaren wat echt belangrijk is. Om je verlangen weer te vinden en nieuwe energie en inzichten te krijgen om door te gaan. Na dit inzicht zit ik vervolgens de hele avond achter mijn pc om al mijn inzichten en nieuwe ideeën uit te werken en te implementeren. Ik zit weer in de ‘flow’ en vind het heerlijk om de hele avond te knallen. Want al je het voelt, dan moet je direct implementeren. Zet één actie uit, nog voordat je er klaar voor bent. Ga! Doe het.